Onze ervaringen met de Duitse Pinscher
Elsa is onze eerste hond en onze eerste duitse pinscher. Inmiddels hebben we onze eigen ervaring en die van anderen, door gesprekken en observaties tijdens dagen van de rasvereniging met andere DP-eigenaren en –fokkers, via facebookgroepen, etc. Deze ervaringen zullen hier worden beschreven en ook bepaalde inzichten die wij hebben opgedaan over het opgroeien en opvoeden als beginnelingen. Sommige zaken gelden ook in het algemeen voor alle honden.
Als pup kan de wereld nog zeer overweldigend zijn. Van pup naar volwassen hond gaat de DP (voor het gemak noemen we hem of haar maar even DP) door verschillende fasen. Het is handig om je hierin te verdiepen zodat je weet hoe hiermee om te gaan. Wat doe je bijvoorbeeld (niet) als je hond door een angstfase gaat? Hoe wen je je pup aan allerlei verschillende situaties? Lees ook vooral verschillende boeken over de ontwikkeling van de hond en over gedrag. Op de pagina links alvast een aantal tips!
Maak je huis puppyproof! Laat geen schoenen of sokken slingeren en ruim eventueel speelgoed van de kinderen steeds op. Onthoud: voorkomen is beter dan genezen! Zorg voor kwalitatief goede speeltjes voor de pup, bijvoorbeeld een kong is een echte aanrader. Zelf koop ik alleen speelgoed zonder piep, zodat ze daardoor niet helemaal opgehitst raken. In principe zou je hond als iets piept (lees: uiting van pijn), direct los moeten laten.
Zorg ook dat ze veel te kauwen hebben voor als ze last hebben van tandjes die wisselen, in de vorm van speelgoed of bullepees.
DP blijft lang puberen. Vanaf 2 jaar komt er langzamerhand iets meer “rust” in de hond. Rond een jaar of drie schijnen ze te zijn uitgebalanceerd! Wij moesten onze DP als pup ook regelmatig “dwingen” om rust te nemen, ze bleef maar doorgaan. Hierbij is een bench of afgezet gedeelte in een ruimte erg handig. Om te voorkomen dat je pup zich ontwikkelt tot stuiterbal. Het vraagt wel tijd en zorgvuldigheid om de pup te laten wennen aan de bench.
Geduld is een vereiste als je DP in huis hebt. Er zijn veel momenten geweest dat wij Elsa achter het spreekwoordelijke behang konden plakken.
Wij ervaren de duitse pinscher als een vrolijke, speelse, energieke hond die het heerlijk vind om te rennen. En dat kunnen ze ontzéttend hard. Het is daarom belangrijk op het moment dat je de hond los laat lopen, dat je de hond onder appèl hebt en je in een gebied loopt waar de hond kan rennen, zonder dat deze zomaar een weg op kan vliegen, want vliegen doen ze zo ongeveer. En let op; er zit ook nog wat jachtinstinct in DP, dus als er een haas voorbij komt sprinten….is de kans aanwezig dat DP er achter aan sprint…DP is onvermoeibaar, na een stevige boswandeling van 1,5 uur gaat hij gerust thuis nog even een poosje spelen....DP vindt denkspelletjes leuk om te doen, en daar wordt DP wél moe van.
DP is gemiddeld genomen geen waterrat, al zijn er zeker uitzonderingen op de regel. DP wil graag bij de baas zijn. De meeste duitse pinschers zie je in huis (waar ze heel rustig zijn als ze hun energie kwijt kunnen) in een straaltje zon liggen. Draait de zon dan zie je DP ook verkassen…hij houdt van warmte. Ze hebben een vacht zonder onderwol. DP staat bekend als een fanatiek graver. Vinden ze een holletje, dan wordt eerst eens de neus er diep ingestoken en gesnoven, waarna ….er wordt gestart met graven, waarbij ook de bek wordt gebruikt om kluiten aarde los te trekken, deze vliegen in het rond...DP is van oorsprong een ongediertebestrijder en stalhond. DP is geen blaffer, mate van waaksheid wordt verschillend ervaren. Die van ons zijn dol op het snuffelen naar muisjes en mollen. Onze honden vangen ze ook daadwerkelijk, werken zelfs samen en doen niet onder voor een kat. Ook tijdens een wandeling wordt er zonder blikken of blozen al wandelend een muis uit de slootkant gegrepen. Met onze katten kunnen ze prima overweg, vreemde katten willen ze graag najagen. DP kan goed springen, een tuinhekje daar kunnen ze wel overheen, vooral als er een opstapje is dan gaan ze er met gemak over.
Dit is een impressie van hoe wij DP ervaren…
Informatie over het ras is ook te vinden op de website van de Duitse Pinscher Vereniging Nederland.