Gezondheid Duitse Pinscher

De Duitse Pinscher is een relatief gezond ras.

Rasvereniging

Wat heeft dit nou te maken met gezondheid? Nou, toch wel. De erkende rasvereniging draagt bij aan een soort van "kwaliteitscontrole" die alles te maken heeft met gezondheid en welzijn van de honden.

Overweeg je de aanschaf van een rashond, kijk dan eerst bij de erkende vereniging van dat ras. Je vindt hier naast informatie over het ras ook de aangesloten fokkers en dek- en nestmeldingen. De rasvereniging vertegenwoordigt de belangen van het ras. Als je lid wordt van een erkende rasvereniging, steun je dus de belangen van het ras.

Met een speciaal logo laat de rasvereniging zien dat zij  lid is van de Raad van Beheer op kynologisch gebied. Hiermee onderscheidt een vereniging zich van andere verenigingen die geen lid zijn. De aangesloten verenigingen staan vermeld op de website van de Raad van Beheer: www.houdenvanhonden.nl 

Eén van de eisen aan een rasvereniging om erkend te worden door de Raad van Beheer is het Verenigingsfokreglement (VFR): "aantoonbaar schriftelijk stuk waarin regels worden gesteld ter bevordering van het fokken van gezonde honden in een omgeving waarin honden volgens de binnen de Raad van Beheer geldende normen gehouden en opgevoed moeten worden. Deze regels mogen niet in strijd zijn met de 'international breedingrules' van de F.C.I. en de nationale wet- en regelgeving, en dienen openbaar gemaakt te worden."

Het VFR is te vinden op de website van de rasvereniging.

Vanaf 2009 is het mogelijk dat meerdere rasverenigingen per ras zich aansluiten bij de Raad van Beheer. De vereniging moet dus wel een aanvraag doen, om erkend te worden.

Genetische diversiteit

Net als bij veel andere rashonden, is het inteeltpercentage hoger dan bij kruisingen. De raad van beheer op kynologisch gebied adviseert een inteeltpercentage van maximaal 2% gezien over 5 generaties. Dit is tot nog toe haalbaar. De fokker haalt deze gegevens uit de database van het ras en kan je vertellen wat het inteeltpercentage is van de combinatie die wordt gemaakt. Houdt er rekening mee dat, ondanks dat dit percentage automatisch berekend wordt, het een berekening is en het daadwerkelijke inteeltpercentage (veel) hoger kan liggen. Tegenwoordig kan het daadwerkelijke inteeltpercentage van de hond vastgesteld worden uit het DNA, dit is echter (nog) niet gebruikelijk. Onze honden zijn embark getest.

Heupdysplasie

Ook wel afgekort HD genoemd. Het heupgewricht bestaat uit een heupkom en heupkop. De kop moet stabiel in het midden van de kom staan en de kom moet diep genoeg zijn. Bij HD is de verhouding tussen kop en kom verstoord.

Voordat een hond ingezet wordt in de fokkerij, wordt er een HD foto gemaakt. 

Er zijn verschillende uitslagen mogelijk:

  • HD A (=negatief): je hond is op basis van de röntgenfoto vrij van HD; dit betekent niet dat je hond geen "drager" van de afwijking kan zijn.
  • HD B (=overgangsvorm): op de foto’s zijn kleine veranderingen zichtbaar die het gevolg zijn van heupdysplasie.
  • HD C (=licht positief) of HD D (=positief): je hond laat duidelijke veranderingen zien die passen in het ziektebeeld van HD.
  • HD E (=positief in optima forma): de heupgewrichten zijn ernstig misvormd.

Onze honden hebben een HD A uitslag.

ECVO ogen

 ECVO staat voor European College of Veterinarian Ophthalmologists. Binnen het onderzoek wordt gezocht naar 17 afwijkingen waarvan een erfelijke basis bekend is. Voorbeelden hiervan zijn: Cataract, Membrana Pupillaris Persistens (MPP), entropion en Progressieve Retina Atrofie (PRA). Voordat er een dekking plaatsvindt moet er een ECVO resultaat zijn van minder dan een jaar oud. Het resultaat van het ECVO onderzoek is dus beperkt geldig, vandaar dat er in de praktijk door fokkers jaarlijks of voorafgaand aan een dekking een ECVO onderzoek wordt gepland. Wij fokken met honden die vrij zijn van alle afwijkingen in dit onderzoek.

Von Willebrands disease (VWD2)

Von Willebrands Disease (VWD) is een erfelijke bloedstollingsziekte. De ziekte komt tot uiting wanneer beide ouderhonden een defect gen doorgeven. Vandaar dat er niet mag worden gefokt met twee dragers. Wij fokken met honden die volledig vrij zijn van VWD.

Dilute 

Wordt nog aangevuld...

Het is van belang dat de fokker op alle punten zorgvuldig is in het uitkiezen van de ouderhonden.