DP en kinderen

Er zijn veel duitse pinschers die in gezinnen met kinderen wonen en dat gaat in de meeste gevallen prima. Mijn advies zou zijn pas een duitse pinscher in huis te halen wanneer het jongste kind in het gezin 4 jaar is en naar de basisschool gaat. Reden hiervoor is dat je met jonge kinderen al je handen vol hebt en een pup heel veel tijd en aandacht vraagt.

Wanneer de kinderen naar school gaan ontstaat er meer ruimte én wat ook belangrijk is, dan heeft de pup ook meer rust (even geen kinderen om zich heen, tijd om te herstellen van indrukken en prikkels).

Een duitse pinscher is geen gemoedelijk hondje, niet bij uitstek een kindervriend en is gemiddeld genomen niet zo tolerant als sommige andere hondenrassen. Alles staat en valt daarbij met de wijze waarop ouders hond en kind begeleiden in het contact. 24/7 opletten, grenzen bewaken, respect voor de hond en vaak betekent het de hond met rust laten/negeren. Iets dat niet gemakkelijk is voor een jong kind.

Kinderen (maar ook veel volwassenen) (her)kennen niet de (subtiele) signalen die een hond geeft. Zie de plaatjes en voor meer informatie de pagina links! Het lijkt misschien ietwat zwaar aangezet, maar bezint eer ge begint, vat het onderwerp niet te licht op.

Houdt er rekening mee dat wanneer je met het gezin komt kijken naar de pups rond de 6 weken, dat de pups druk, ondeugend en bijterig kunnen zijn. Ik heb het al vaker meegemaakt dat de kinderen het dan hélemaal niet leuk vinden.

De pup zal eenmaal in zijn nieuwe thuis samen opgroeien met de kinderen in het gezin. Enerzijds zal de pup grenzen opzoeken en kijken hoever hij kan gaan bij de kinderen. De kinderen zullen ook moeten leren hoe je wel en niet omgaat met een hond. De pup zal dan nog veel kunnen hebben van de (eigen) kinderen. Dit betekent niet dat dat goed is!

De puberteit (ongeveer van 6 maanden tot 1,5 jaar) kan een lastige uitdagende periode zijn.

Tussen 1,5 en 3 jaar zal zich steeds meer het eigen volwassen karakter vormen van de hond, dit is een combi van genen en ervaringen (positief en negatief) die hij heeft opgedaan. Hij krijgt als het ware zijn "eigen mening", zal voor zichzelf opkomen en het kan zijn dat hij er op een gegeven moment klaar mee is dat een kind steeds zijn grenzen overschrijdt.

Blijf je hier dus bewust van als volwassene! 

Houdt er ook rekening mee dat ondanks zijn formaat, het een sterke hond is. Kinderen kunnen niet alleen de hond uitlaten. Dat is onverantwoord. Denk aan situaties als;

- er steekt een vreemde kat de straat over en de hond wil er achteraan.

- Je kind komt tijdens het uitlaten een onvriendelijke hond tegen die jullie hond bijt.

- Je teef is loops en wordt lastig gevallen door een reu.

- Je reu ruikt een loopse teef en gaat er vandoor.

Het gebeurt vaker dan je zou denken!

Boven: signalen die een hond geeft. Een hond gromt pas, wanneer er niet adequaat gereageerd wordt op eerdere subtiele signalen!